Składniki:
- 2 ½ kg żeberek/cały płat/
- 1 jajko
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- słoik papryki konserwowej
- 1 cebula
- ½ bułki
- sól, pieprz do smaku
- maggi
- Vegeta
Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, powycinać od zewnętrznej strony kostki ,tak aby płat pozostał nie naruszony. Oprószyć solą, pieprzem i Vegetą, polać maggi. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Mielone mięso przełożyć do miski, dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na płacie żeberkowym rozprowadzić masę mięsną i ułożyć kawałki pokrojonej papryki konserwowej. Płat ciasno zwinąć i owinąć ściereczką, obwiązać nitką bawełnianą, włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Wystudzić i zdjąć ściereczkę. Podawać na ciepło jako dodatek obiadowy i na zimno jako zakąskę z chrzanem, Żórawiną lub musztardą.