Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberkowa rolada Iwony

Składniki:

  • 2 ½ kg żeberek/cały płat/
  • 1 jajko
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • słoik papryki konserwowej
  • 1 cebula
  • ½ bułki
  • sól, pieprz do smaku
  • maggi
  • Vegeta

Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, powycinać od zewnętrznej strony kostki ,tak aby płat pozostał nie naruszony. Oprószyć solą, pieprzem i Vegetą, polać maggi. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Mielone mięso przełożyć do miski, dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Na płacie żeberkowym rozprowadzić masę mięsną i ułożyć kawałki pokrojonej papryki konserwowej. Płat ciasno zwinąć i owinąć ściereczką, obwiązać nitką bawełnianą, włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Wystudzić i zdjąć ściereczkę. Podawać na ciepło jako dodatek obiadowy i na zimno jako zakąskę z chrzanem, Żórawiną lub musztardą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *