Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z kiełbaskami Dobraczyńskimi

 

Składniki:

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • główka kiszonej kapusty
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • majeranek
  • 50 g wędzonej słoniny
  • 4 kiełbaski debreczyńskie
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Słoninę pokroić i przetopić na patelni po czym skwarki przełożyć do mięsa mielonego.
Natomiast na pozostałym tłuszczu ze słoniny zeszklić posiekaną cebulę i połowę dodać do mięsa.
Do pozostałej połowy wsypać ½ łyżeczki papryki, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać po czym ponownie postawić  na ogniu i zagotować.
Podlać odrobiną wody i przełożyć do poszatkowanej kiszonej kapusty.
Następnie do mięsa dodać lekko podgotowany ryż, resztę papryki, czosnek, kminek oraz jajko.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Powstałym farszem napełniać liście kapusty i zawijać gołąbki.
Dno brytfanki wyłożyć kiszoną kapustą, ułożyć na niej kiełbaski a dopiero potem gołąbki, które przykryć warstwą kiszonej kapusty.
Podlać odrobioną wody i dusić w piekarniku około2  godzin.
Po tym czasie zdjąć wierzchnią warstwę kapusty i ostrożnie wyjąć gołąbki oraz kiełbaski.
Natomiast na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić  100 ml wody.
Przelać do kapusty, dokładnie  wymieszać  i ponownie ułożyć kiełbaski oraz gołąbki.
Ostatni raz zagotować i przed podaniem polać śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *