Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- główka kiszonej kapusty
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 100 g ryżu
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- majeranek
- 50 g wędzonej słoniny
- 4 kiełbaski debreczyńskie
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Słoninę pokroić i przetopić na patelni po czym skwarki przełożyć do mięsa mielonego.
Natomiast na pozostałym tłuszczu ze słoniny zeszklić posiekaną cebulę i połowę dodać do mięsa.
Do pozostałej połowy wsypać ½ łyżeczki papryki, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać po czym ponownie postawić na ogniu i zagotować.
Podlać odrobiną wody i przełożyć do poszatkowanej kiszonej kapusty.
Następnie do mięsa dodać lekko podgotowany ryż, resztę papryki, czosnek, kminek oraz jajko.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Powstałym farszem napełniać liście kapusty i zawijać gołąbki.
Dno brytfanki wyłożyć kiszoną kapustą, ułożyć na niej kiełbaski a dopiero potem gołąbki, które przykryć warstwą kiszonej kapusty.
Podlać odrobioną wody i dusić w piekarniku około2 godzin.
Po tym czasie zdjąć wierzchnią warstwę kapusty i ostrożnie wyjąć gołąbki oraz kiełbaski.
Natomiast na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić 100 ml wody.
Przelać do kapusty, dokładnie wymieszać i ponownie ułożyć kiełbaski oraz gołąbki.
Ostatni raz zagotować i przed podaniem polać śmietaną.