Składniki: ½ kg schabu łyżka soli łyżka cukru ½ łyżki pieprzu Sposób wykonania: Do rękawa foliowego wsypać cukier, pieprz oraz sól. Wymieszać potrząsając workiem po czym włożyć mięso i jeszcze raz poruszać aby mięso równomiernie okryło się przyprawami. Wstawić do lodówki na 4 dni. Każdego dnia przewracać worek aby powstały sok równomiernie zamarynował mięso. Po…
Tag: mięso wieprzowe
Wieprzowina
Polędwiczki w sosie śliwkowo-orzechowym
by Julia Zybała • • 0 Comments
Składniki: 3 polędwiczki wieprzowe 4 łyżki masła 100 g orzechów nerkowca 50 g orzechów laskowych natka pietruszki czosnek zioła 100 ml oliwy 100g suszonych śliwek 100 ml słodkiego ciemnego piwa Sposób wykonania: Polędwiczki oprószyć solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz natrzeć czosnkiem po czym obsmażyć an rozgrzanym maśle. W między czasie na suchej patelni uprażyć…
Żeberka
Żeberka w sosie miodowym
by Jola Czyżak • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg żeberek Marynata: 4 łyżki ketchupu 3 łyżki miodu gryczanego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku ½ papryczki chili 2 łyżki ostrej musztardy sok z ½ pomarańczy sok z /2 cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Składniki podane na marynatę dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie żeberka oprószyć…
Schab
Schab duszony z warzywami
by Bożena Małyszko • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 2 cebule 3 marchewki 2 pietruszki ½ selera musztarda sól pieprz czosnek 6 goździków kostka rosołowa sioła oliwa Sposób wykonania: Schab pokroić w plastry, które lekko zbić tłuczkiem i oprószyć solą oraz natrzeć czosnkiem, odstawić na 30 minut. Po tym czasie mięso posmarować musztardą, posypać pieprzem oraz ziołami i ułożyć w…
Kotlety schabowe
Schabowy w cieście
by Urszula Nowok • • 0 Comments
Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 2 kotlety schabowe 300 g pieczarek cebula 2 plastry sera 2 plastry szynki sól 1 czerwona papryka mała puszka ananasa kieliszek białego wytrawnego wina koperek jajko pieprz czosnek Sposób wykonania: Kotlety stłuc lekko tłuczkiem po czym oprószyć przeprawami i zalać winem, odstawić na bok na 2 godziny. W między czasie…