Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso mielone

Angielskie paszteciki

Składniki: 25 dag mielonego mięsa 2 ziemniaki 1 cebula 1 jajko 2 łyżki natki 60 ml bulionu sól pieprz 1 łyżeczka chrzanu 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy Ciasto: 35 dag mąki 12 dag masła 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy Sposób przyrządzania: Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody…

Płow – uzbecka potrawa z ryżu i mięsa

Kto bywał za wschodnią granicą, miał zapewne okazję skosztować płowu – uzbeckiej potrawy, niezwykle popularnej w krajach całego byłego Związku Sowieckiego. Przepis na płow nie jest skomplikowany, składniki – to w zasadzie ryż i mięso. Jest jednak jeszcze jeden i to ważny składnik – specjalne przyprawy. Bez nich płow nie był by płowem. Są to…

Pasztet z kurczaka z orzechami pistacjowymi

Składniki: 1 kg mielonego mięsa drobiowego 20 dkg filetu drobiowego 2 kromki chleba tostowego 4 śliwki suszone 1 białko jaja 2 łyżki śmietany 4 piórka zielonej cebulki drobno posiekanych 1 drobno posiekany ząbek czosnku 12 dkg pokrojonej w kostkę szynki ½ szklanki oczyszczonych orzechów pistacjowych 1 łyżeczka posiekanego estragonu lub 1/3 łyżeczki suszonego szczypta mielonej…

Zapiekanka z mięsa, grzybów i sera

Składniki: 50 dkg mięsa wieprzowego 2 cebule 1 łyżka masła 50 dkg małych grzybów leśnych 1 szklanka śmietany 20 dkg tartego sera żółtego lub mozarella 1 jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, odciąć trzony, kapelusze pokroić na 2 lub 4 części, zalać osolonym wrzątkiem i gotować przez 5 minut. Mięso pokroić w średnio grubą…