Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Płow – uzbecka potrawa z ryżu i mięsa

Kto bywał za wschodnią granicą, miał zapewne okazję skosztować płowu – uzbeckiej potrawy, niezwykle popularnej w krajach całego byłego Związku Sowieckiego.
Przepis na płow nie jest skomplikowany, składniki – to w zasadzie ryż i mięso.
Jest jednak jeszcze jeden i to ważny składnik – specjalne przyprawy. Bez nich płow nie był by płowem.
Są to berberys, czerwona ostra i słodka papryka, pieprz czarny, liść laurowy, kurkuma, pomidory suszone, no i najważniejsza przyprawa, nadająca potrawie niepowtarzalnego smaku – zyra.
Długo nie wiedziałem co to jest ta zyra. Z wyglądu podobna do kminku, tylko drobniejsza i smakuje inaczej. Poszperałem w literaturze i w internecie i doszedłem do wniosku, że zyra – to kmin rzymski (turecki, egipski, krzyżowy, mateczny, łacińska nazwa – cuminum cyminum L, angielska nazwa cumin) – przyprawa, znana już w starożytnym Egipcie.
Ciekawe, że kmin rzymski jest rośliną leczniczą, stosowaną m. in. przy zaburzeniach trawienia, co w przypadku płowu, potrawy dość ciężkostrawnej, jest dosyć ważne.
O przyprawach czytaj w e-booku Anny Popis – Witkowskiej
Przyprawy do każdej potrawy

Tyle tytułem wstępu, a oto przepis na płow uzbecki.
Skład:

  • ryż 1 kg
  • olej słonecznikowy 1 szklanka
  • mięso (wołowina lub cielęcina)
  • 1 kg, marchewka
  • 2 szt. czosnek
  • cebula

Przyprawy:
1 łyżeczka, na Wschodzie można dostać na targu specjalną mieszankę , w Polsce niestety nie dostępna. Zamiast niej trzeba zastosować opisane wyżej przyprawy

Sposób przyrządzenia:
Olej rozgrzać w brytfance na mocnym ogniu. Mięso i marchew posiekać w kostkę.
Wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć do złocistego koloru.
Dodać mięso, a jak się lekko przysmaży, marchew. Posolić. Po usmażeniu mięsa wsypać przyprawy i czosnek.
Smażyć 5 minut, po czym zmniejszyć ogień i na mięso wyłożyć ryż nie mieszając! Ryż zalać wrzątkiem w proporcji 2 części wody do 1 ryżu.
Ważne! Wodę lać nie bezpośrednio na ryż, tylko podstawić na przykład łyżkę, żeby nie wzruszyć ryżu.
Gotować aż ryż zmięknie. Na sam koniec do ryżu dodać zyrę – kmin turecki i wetknąć kilka obranych ząbków czosnku. Można gotować na gazie, ale jest niebezpieczeństwo, że mięso się przypali, a ryż zostanie twardy. Najlepiej brytfannę wsadzić do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 150 stopni.

Źródło

1 comment for “Płow – uzbecka potrawa z ryżu i mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *