Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mielone

Malajskie placki z mięsnym farszem

Składniki:

    Placki:

    • 20 dkg mąki
    • szczypta soli
    • 2 jajka
    • 250 ml mleka
    • 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
    • kawałek słoniny do smarowania patelni
  • Farsz:

    • 30 dkg mielonego mięsa (wołowina i kurczak)
    • 2 duże cebulę pokrojone w drobną kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
    • 2 zielone papryczki chili, pozbawione nasion, pokrojone w kostkę
    • 1 łyżka curry
    • 1 łyżeczka garam masala
    • szczypta mielonego pieprzu
    • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
    • 4 jajka
    • ¼ łyżeczki tartego korzenia imbiru
    • 3 łyżki klarowanego masła
    • sól

Pulpety mięsne po meksykańsku

 

Składniki:

    • 70 dag mielonej wołowiny
    • 2 średnie cebule
    • 3 kolorowe papryki
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 200 ml rosołu (może być z kostki)
    • 15 dag kukurydzy konserwowej
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
    • 2 łyżeczki sproszkowanego chili
    • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
    • pieprz i sól do smaku

Klopsiki w ostrym sosie pomidorowym

Składniki:
Klopsiki:

  • 25 dkg mielonej wołowiny
  • 25 dkg mielonej wieprzowiny
  • 1/3 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • szczypta oregano
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Sos:

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej drobno papryki
  • szczypta mielonego chili
  • ½ szklanki bulionu wołowego

Zraziki z kurczaka z migdałami

Składniki: 50 dkg mięsa z kurczaka migdały 1 cebula 2 łyżki kaszy manny 1 jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso i obraną cebulę zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, kaszę mannę, przyprawić, skropić wodą i dokładnie wymieszać. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać z brązowej skórki. Formować kształtne zraziki do środka każdego wkładając migdał. Usmażyć na…