Składniki:
Klopsiki:
- 25 dkg mielonej wołowiny
- 25 dkg mielonej wieprzowiny
- 1/3 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mielonej kolendry
- szczypta oregano
- szczypta mielonego kminku
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju
Sos:
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
- 2 łyżki posiekanej drobno papryki
- szczypta mielonego chili
- ½ szklanki bulionu wołowego
Sposób przyrządzenia:
Klopsiki:
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki klopsików (poza olejem) przyprawić, uformować. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsiki na złoty kolor ze wszystkich stron.
Sos:
W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę, zeszklić. Dodać pozostałe składniki i mieszając gotować na małym ogniu około 20 minut aż sos zgęstnieje, przyprawić.
Do gotowego sosu dodać klopsiki, podgrzewać przez 5 minut.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia