Składniki:
- 60 dag fileta rybnego
- 10 dag boczku wędzonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- sucha kajzerka
- 1 szkl mleka
- ½ łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Składniki: 1 kg mielonej wołowiny 1 ½ szkl czerstwego chleba bez skórki wymieszanego z tymiankiem, szałwia, odrobiną masła i skórka z cytryny 2 szkl posiekanych jabłek 3 jajka łyżeczka soli 2 łyżki musztardy 2 łyżki chrzanu cebula ¾ szkl ketchupu Sposób wykonania; Do dużej miski przełożyć mięso. Dodać do niego chleb z ziołami, posiekane jabłka,…
Składniki: 500 g surowej wędzonej wieprzowiny 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 300 g mąki Sposób wykonania: Wieprzowinę zalać 3 litrami wody i ugotować. Gdy mięso będzie na wpółmiękie odcedzić go i zemleć. Wówczas dodać do niego starte ziemniaki, mąkę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić. Z powstałej masy formować klopsy, które gotować w osolonym wrzątku około…
Składniki: 80 dag mielonego mięsa 1 kajzerka ¾ szkl. mleka 1 cebula sól pieprz 4 jajka kilka liści Kaputy włoskiej 2 marchewki por 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Do mięsa wbić jajko i dodać posiekaną cebulę oraz namoczoną bułkę. Całość odkładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie kapustę sparzyć wrzątkiem rozłożyć je…
Składniki: 1,2 kg ziemniaków 2 marchewki 1 por 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka bulionu 1 opakowanie twarożku śmietankowego 1 opakowanie twarożku z ziołami 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka szczypiorku bulion warzywny 500 g pieczeni rzymskiej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki margaryny Sposób wykonania: Obrane ziemianki pokroić na ćwiartki, zalać je wodą, doprowadzić do…