Składniki:
- 80 dag mielonego mięsa
- 1 kajzerka
- ¾ szkl. mleka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- 4 jajka
- kilka liści Kaputy włoskiej
- 2 marchewki
- por
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Do mięsa wbić jajko i dodać posiekaną cebulę oraz namoczoną bułkę.
Całość odkładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie kapustę sparzyć wrzątkiem rozłożyć je na desce.
Na nich rozsmarowaną mięsną masę.
Na środku ułożyć jajka ugotowane na twardo jeden obok drugiego.
Całość delikatnie zrolować i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem,
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Po tym czasie obłożyć klops pokrojoną marchewką oraz porem i piec jeszcze 30 minut.