Składniki:
-
- 70 dag mielonej wołowiny
- 2 średnie cebule
- 3 kolorowe papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml rosołu (może być z kostki)
- 15 dag kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 łyżeczki sproszkowanego chili
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego kminku
- pieprz i sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mielone mięso doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podzielić na 10 równych części. z każdej części uformować kulkę. Każą obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju na złoty kolor. Wyjąć pulpety i przełożyć w cieple miejsce. Pozostały po smażeniu tłuszcz przełożyć do rondla. Usmażyć na nim pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę oraz obraną i drobno posiekaną cebulę. Dodać obsmażone pulpety, koncentrat pomidorowy, chili i kminek. Podlać rosołem. Dusić ok 20 min. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus
2 comments for “Pulpety mięsne po meksykańsku”