Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mielone mięso

Lasagne po włosku

 

Składniki:

  • 12 płatów lasagne
  • 40 dag. mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 20 dag. żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • przyprawy/oregano, bazylia, sól, pieprz/.
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml. zimnego mleka
  • 4 łyżki mąki
  • sol

 

Szaszłyki z mielonej baraniny

Składniki: 50 dag mielonej baraniny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek oraz cebulę posiekać i dodać do mięsa. Następnie wbić do mięsa jeszcze jajko i dodać mąkę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wyrobić. Z powstałej masy formować kuleczki, które nabijać na patyczki od szaszłyków. Ułożyć…

Kotleciki z czerwoną soczewicą

Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 350 g zmielonego, gotowanego kurczaka 60 g tartej bułki 1 łyżka soku z  cytryny 1 łyżeczka posiekanego oregano sól pieprz oliwa Sposób wykonania: Soczewicę zalać wodą i gotować ok. 30 minut po czym ją odcedzić i wymieszać z kurczakiem, tartą bułką oraz sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i doprawić…

Barszczyk z kawałkami mięsa

Składniki: 50 dag buraczków 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler 25 dag mielonego mięsa wołowego 1 szkl. gęstej śmietany 10 dag margaryny 4 szkl. rosołu 1 łyżka maki sól pieprz sok z cytryny 1-2 ząbki czosnku majeranek Sposób wykonania: Obrane jarzyny zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym dodać do mięsa. Całość dokładnie wymieszać…