Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Lasagne po włosku

 

Składniki:

  • 12 płatów lasagne
  • 40 dag. mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 20 dag. żółtego sera
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • przyprawy/oregano, bazylia, sól, pieprz/.
  • Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml. zimnego mleka
  • 4 łyżki mąki
  • sol

 

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Włożyć mięso i smażyć , aż się zrumieni. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem 30 minut, a potem bez przykrycia jeszcze 10 minut. Sos roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlewać powoli mleko i mieszać ,aż sos zgęstnieje. Doprawić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć warstwy: płat lasagne, potem mięso, starty ser, warstwa sosu i przykryć płatem. Płat z wierzchu posmarować sosem i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni. Udekorować bazylią.

Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *