Składniki:
- 12 płatów lasagne
- 40 dag. mielonego mięsa
- 2 cebule
- 20 dag. żółtego sera
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- puszka pomidorów
- przyprawy/oregano, bazylia, sól, pieprz/.
- Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 200 ml. zimnego mleka
- 4 łyżki mąki
- sol
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Włożyć mięso i smażyć , aż się zrumieni. Dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem 30 minut, a potem bez przykrycia jeszcze 10 minut. Sos roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Wlewać powoli mleko i mieszać ,aż sos zgęstnieje. Doprawić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć warstwy: płat lasagne, potem mięso, starty ser, warstwa sosu i przykryć płatem. Płat z wierzchu posmarować sosem i posypać startym żółtym serem. Piec w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni. Udekorować bazylią.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę