Składniki:
- 1 kg. schabu
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki mąki
- 1 czubata łyżka masła
- mała śmietana 18 procent.
- sól
- pieprz
Składniki: 1i1/2 kg. piersi indyka 15 dag. boczku w plastrach łyżka sklarowanego masła 200 ml. wermutu liść laurowy tymianek 4 ziarenka pieprzu sól Sposób przyrządzenia: Umyte mięso ułożyć w salaterce , zalać winem i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce co jakiś czas przewracając. Następnie wyjąc, i zrumienić na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron.…
Składniki: 4 kromki ciemnego chleba tostowego 10 dkg miąższu dyni 3 łyżki tartego żółtego sera 4 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Dynie pokroić w drobną kostkę. W rondlu roztopić masło, dodać dynię, podlać łyżka wody i powoli dusić mieszając, gdy dynia zmięknie dodać ser i ucierając łyżką podgrzewać kilka minut aż uzyskamy jednorodną pastę. Skorygować smak…
Składniki: 1 kg ziemniaków ½ szklanki mleka 2 łyżki masła sól do smaku Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki zalać wrzątkiem, przyprawić solą, gotować aż będą miękkie. Odlać wodę, dodać gorące mleko i masło, na kilka minut przykryć pokrywką. Po tym czasie ziemniaki wymieszać i dokładnie ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieść w specjalnej prasce.…