Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: masło

Aromatyczna kapusta Anny

Składniki: 35 dkg poszatkowanej białej kapusty 3 łyżki dobrego masła 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 łyżka maku sok z cytryny do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę zalać wrzątkiem, doprowadzić di\o wrzenie, odcedzić. Odcedzoną kapustę ponownie zalać wodą, posolić, gotować powoli aż zmięknie, odcedzić. W rondlu rozpuścić masło, dodać kapustę, skórkę cytrynową, mak,…

Domowe krakersy z sezamem

Składniki: 40 dkg mąki pszennej ½ szklani ciepłej wody 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki rozpuszczonego masła sezam Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z solą, przesiać. Stopniowo dodając wodę i masło wyrobić bardzo dokładnie jedwabiście gładkie ciasto. Dodatkowo wyrabiać wałkując. Finalnie uformować płat ciasta o grubości około 4 mm. Używając kieliszka lub szklanki wykrawać z…

Jajka przepiórcze na tostach

Składniki: chleb tostowy 8 jajek 12 dkg masła sól, kurkuma, papryka, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo (5 minut). Chleb opiec w tosterze lub w piekarniku. Każdy tost podzielić na 4 części Jajka obrać. Masło wymieszać z kurkumą i pieprzem. Tosty posmarować przygotowanym masłem i na każdym kawałku umieścić połowę jajka. Przyprawić, udekorować resztą…

Gulasz wieprzowy z grzybami

Składniki: 60 dag karkówki bez kości 1 cebula 2 łyżki masła 6 kapeluszy grzybów suszonych 1 fix grzybowy,( lub inny) Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić  w kostkę. Cebulę oczyścić, pokroić w półplasterki. Grzyby namoczyć, pokroić na 4 części. Mięso zarumienić na maśle, dodać cebulę i grzyby, podsmażyć. Fix rozpuścić w 1/2 l. wrzącej wody, połączyć z…