Składniki:
- 1i1/2 kg. piersi indyka
- 15 dag. boczku w plastrach
- łyżka sklarowanego masła
- 200 ml. wermutu
- liść laurowy
- tymianek
- 4 ziarenka pieprzu
- sól
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso ułożyć w salaterce , zalać winem i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce co jakiś czas przewracając. Następnie wyjąc, i zrumienić na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanny, posolić, wlać marynatę z salaterki, wrzucić listek laurowy, tymianek ,pieprz i otulić mięso plastrami boczku. Przykryć brytfannę pokrywką, wstawić na 90 minut do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia można odkryć brytfannę , aby mięso się przyrumieniło. Potem przykryć i zostawić w piekarniku, aby pieczeń stygła. Pokroić i podawać na zimno z żórawiną lub borówkami.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad