Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g cukru białego
- 120 g masła
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 150 g jagód
- sól
Składniki: 1 kg rydzów 100 g masła sól pieprz Sposób wykonania: Rydze dokładnie oczyścić po czym przeciąć trzonki a następnie wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż się ładnie zarumienią. Na koniec oprószyć solą oraz pieprzem.
Składniki: 200 g twarogu 200 g masła 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka zmielonego pieprzu 1 łyżka czosnku roztartego z solą 1 łyżka posiekanych listków koperku Sposób wykonania: Twaróg utrzeć razem z masłem aby powstała gładka masa. Następnie podzielić ja na 4 części. Każdą z części utrzeć z inną przyprawą: pieprzem, papryką, czosnkiem…
Składniki: 2 jajka 100 g wędzonego łososia 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Łososia pokroić na plasterki, które podsmażyć na części rozgrzanego masła (nie rumienić). W między czasie na pozostałym maśle posadzić jajka, uważając aby żółtka się nie rozpadły. Na talerzykach nożyc plasterki łososia a na nim posadzone jajka. Oprószamy całość solą oraz pieprzem.