Składniki: 1 kg oczyszczonych odwłoków średnich krewetek 1 kostka masła 2 łyżki ulubionej musztardy 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przyrządzenia: Krewetki dokładnie umyć, osuszyć. W rondlu roztopić masło, dodać musztardę, natkę, sok i czosnek, dokładnie wymieszać. Dodać krewetki i dusić mieszając aż krewetki będą różowo białe.…
Tag: masło
Warzywa
Pory duszone z masłem
by Wanda Salamon • • 0 Comments
Składniki: 800 g porów 2 łyżki masła 100 ml bulionu sól pieprz Sposób wykonania: Pory pokroić na plasterki po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle około 5 minut. Po tym czasie wlać bulion i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym ogniu około 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i…
Brukselka
Brukselka z masłem
by Natalia Sojka • • 0 Comments
Składniki: 800 g brukselki 3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki sól cukier Sposób wykonania: Oczyszczoną brukselkę zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 3 minut. Po tym czasie wymienić wodę na świeżą. Posolić i osłodzić do smaku. Wrzucić jeszcze łyżkę masła i gotować około 20 minut. W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć tartą bułkę.…
Krewetki
Maślane krewetki
by Hanna Szwarc • • 0 Comments
Jajka
Jajka sadzone z beszamelem
by Magda Lenart • • 0 Comments
Składniki: 4 jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól pieprz Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę aż powstaną pęcherzyki powietrza, wówczas rozprowadzić ją mlekiem. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i cały czas mieszając trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie na drugiej patelni posadzić jajka na rozgrzanym maśle. Uważać by żółtka się…