Składniki: 9 łyżek masła ze smażenia 2-3 łyżki zimnej wody 5-10 łyżek śmietany 2 łyżki kaparów Sposób wykonania: Do masła ze smażenia mięsa dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Całość dokładnie wymieszać i nie przerywając mieszania dodawać stopniowo śmietanę. Doprowadzić do wrzenia, wówczas połączyć jeszcze z kaparami i podawać.
Tag: masło
Sos biały
Sos biały ze śmietaną
by Helena Kraska • • 0 Comments
Makarony
Makaron z brązowym masłem
by Weronika Dylewska • • 0 Comments
Składniki: 400 g makaronu szerokie wstążki sól 100 g parmezanu 150 g masła Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W miedzy czasie zetrzeć parmezan a masło roztopić na rozgrzanej patelni do momentu, aż stanie się brązowe. Makaron odcedzić, polać go masłem i posypać serem.
Ciasta
Placek z masą makaronikową
by Aleksandra Zasada • • 0 Comments
Składniki: mrożone ciasto francuskie jajko łyżka skondensowanego mleka 150 g wiórków koksowych ¾ szkl. cukru pudru 2 wafle 3 białka ½ łyżeczki skórki startej z pomarańczy Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru po czym dodać wiórki, skórkę pomarańczową oraz drobno pokruszone wafle. Ciasto lekko rozmrozić po czym wylepić nim dno i…
Rydze
Rydze na grill
by Karina Wielgus • • 0 Comments
Składniki: 800 g rydzów 5 łyżek masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym posmarować je połową roztopionego masła. Oprószyć je jeszcze solą i ułożyć je na taczce aluminiowej przeznaczonej do grilla. Pieczemy około 10 minut z obu stron. Resztę masła wymieszać z posiekaną natką pietruszki i polać nim grzyby…