Składniki: 1 kg mięsa wołowego ½ litra kwasu chlebowego 1 marchew 1 cebula ½ selera 1 pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie oczyścić po czym natrzeć majerankiem, natką pietruszki oraz oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, którymi obłożyć mięso. Całość…
Tag: marchewka
Listy
Mostek wołowy w marchwi i pomidorach
by Adam Andrzejewski • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg mostka wołowego 300g marchwi 250 g pomidorów 250 g słodkiej papryki 250 g ziemniaków 4 ząbek czosnku 2 listki laurowe 5 goździków 2 szkl. białego wytrawnego wina 0,5 łyżki smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, pomidory oraz marchewkę również pokroić. Następnie na spodzie…
Listy
Flaki wołowe z kieliszkiem brandy
by Celina • • 0 Comments
Składniki: 1 kg flaków 2 marchewki 1 mały seler 2 cebule 80 g masła 2 szkl rosołu 2 szkl białego wytrawnego wina 1 kieliszek brandy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać je winem oraz rosołem. Wrzucić obrane warzywa, przyprawy oraz zieleninę.…
Listy
Pstrągi po wiedeńsku
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 4 pstrągi 30 g masła 100 g cebuli ½ szkl białego wytrawnego wina 60 g marchwi 60 g pietruszki 30 g selera ½ cytryny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Obrane warzywa pokroić w kostkę po czym zalać 5 szklankami wody i gotować 1 minut. Po tym czasie dodać sprawione i…
Listy
Szynka z dzika z pomidorami
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg szynki z dzika 100 g smalcu 150 g marchwi 100 g pietruszki 100 g cebuli 10 g czosnku 2 listki laurowe 200 g pomidorów 50 g mąki 5 g pieprzu mielonego 1 szkl czerwonego wina 1 l bulionu Sposób wykonania: Szynkę oprószyć solą po czym przełożyć do formy wysmarowanej smalec i piec…