Składniki:
- 1,5 kg mostka wołowego
- 300g marchwi
- 250 g pomidorów
- 250 g słodkiej papryki
- 250 g ziemniaków
- 4 ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 5 goździków
- 2 szkl. białego wytrawnego wina
- 0,5 łyżki smalcu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Paprykę, pomidory oraz marchewkę również pokroić.
Następnie na spodzie garnka ułożyć warstwę warzyw.
Na warzywach ułożyć ziemniaki pokrojone w kostkę a na nich mięso.
Całość powtarzać do skończenia składników.
Na koniec podlać winem aby całość była nim przykryta.
Wrzucić jeszcze czosnek, listki laurowe, goździki oraz smalec.
Oprószyć solą oraz pieprzem i dusić całość pod przykryciem około 4 godzin.