Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mostek wołowy w marchwi i pomidorach

Składniki:

  • 1,5 kg mostka wołowego
  • 300g marchwi
  • 250 g pomidorów
  • 250 g słodkiej papryki
  • 250 g ziemniaków
  • 4 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 goździków
  • 2 szkl. białego wytrawnego wina
  • 0,5 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki.
Paprykę, pomidory oraz marchewkę również pokroić.
Następnie na spodzie garnka ułożyć warstwę warzyw.
Na warzywach ułożyć ziemniaki pokrojone w kostkę a na nich mięso.
Całość powtarzać do skończenia składników.
Na koniec podlać winem aby całość była nim przykryta.
Wrzucić jeszcze czosnek, listki laurowe, goździki oraz smalec.
Oprószyć solą oraz pieprzem i dusić całość pod przykryciem około 4 godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *