Składniki:
- maliny 30 dag
- cukier puder 20 dag
- cytryna 2 sztuki
- śmietana kremówka 1/3 kg
- cukier puder 1 łyżka
Składniki: 10 dag mąki 10 dag cukru pudru 4 jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanki ubitej śmietanki 30 dag malin 5 łyżek cukru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę i żółtka. Rozsmarować ciasto na blaszce na grubość ok 1 cm. Piec 12 min w 180st.C. Wyjąć…
Składniki; 60 dag. owoców leśnych /jagód, poziomek, malin/ cukier 4 łyżki bitej śmietany kremówki liście mięty lub melisy Przygotowanie: Jagody zalać taka ilością wrzątku , aby woda je tylko przykryła. Podgrzać do momentu , aż zaczną pękać i zestawić. Połączyć z pozostałymi opłukanymi owocami, przetrzeć/kilka zostawić do dekoracji/. Przelać pozostałości owoców letnią przegotowaną woda. Uzupełnić…
Składniki: 10 dag. ryżu 1/2 litra mleka 25 dag. malin 2 jajka 3 białka cukier waniliowy 1/4 kostki masła + 1 łyżka 1/4 szklanki cukru+ 1 łyżka Przygotowanie: Mleko zagotuj z dodatkiem soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsyp ryż i ugotuj na sypko. Masło utrzyj z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddziel od białek…
Składniki: 1 kg malin 400 g cukru 4 liście malin 1 l likieru malinowego Sposób wykonania:W dwóch słojach układać warstwami maliny przesypując je cukrem.Do każdego słoika włożyć po dwa listki malin po czym zalać całość alkoholem.Słoiki szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 1 miesiąc. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez…