Składniki:
- maliny 30 dag
- cukier puder 20 dag
- cytryna 2 sztuki
- śmietana kremówka 1/3 kg
- cukier puder 1 łyżka
Sposób przyrządzenia:
Owoce malin należy przebrać, opłukać i osuszyć, następnie zmiksować z
białym cukrem oraz sokiem z cytryn, tak przygotowana masę malinową
należy przetrzeć przez sitko, aby oddzielić pestki od miąższu. Masę
należy przełożyć do miski i trzymać w zamrażalniku przez 2 godziny,
następnie należy ubić miotełką lub mikserem na puszystą gładką,
jednolitą masę, a następnie ponownie mrozić przez 2 godziny. Przed
podaniem należy wstawić sorbet na 20 minut do lodówki, a w tym czasie
ubić śmietanę wraz z cukrem. Sorbet przełożyć do pucharków i ozdobić
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos