Składniki:
- 1 porcja ciasta naleśnikowego
- 300 g dżemu
- 6 łyżek likieru Grand Marnier
- 250 g malin
- 6 łyżek cukru pudru
To przepis inspirowany przez Nigelli Lawson – jest rewelacyjny
Składniki:
• sok z limonki 1 owoc
• maliny
• arbuz
Sposób przyrządzenia:
W sumie to nie wiem ile z każdego owocu ja za każdym, razem robię jak chcę. Miksujemy w mikserze i dolewamy sok z limetki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Składniki: 60 ml wyciśniętego soku z pomarańczy 30 ml nektaru brzoskwiniowego 25 ml grenadyny garść świeżych malin kilka plasterków limonki 30 ml schłodzonego naparu z zielonej herbaty pokruszony grysik lodowy skórka pomarańczowa listki melisy Sposób wykonania:Sok pomarańczowy wymieszać z połową grenadyny, zieloną herbatą oraz nektarem brzoskwiniowym.Następnie maliny zmiksować i wymieszać z lodem.Do szklanek wlać resztę…
Składniki:• 50 dag malin• ¾ szkl. słodkiego białego wina• 4 łyżki bitej śmietany• 4 liski melisy Sposób wykonania:Oczyszczone maliny rozłożyć w pucharkach.Następnie każdą porcję zlać do ¾ wysokości winem.Przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz listkami melisy. Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zosia
To niezwykle proste danie może być letnią wariacją na temat twarożku na śniadanie albo wykwintnym deserem. Tak czy siak to czysta poezja smaku. Maliny przypomną nam pachnący las, złocisty miód- letnie promienie słońca.
Składniki na dwie głodne osoby lub cztery desery:
25 dag bardzo świeżego
nie odciśniętego twarogu maślankowego albo śmietankowego
50 dag mrożonych malin, jako że to tylko wspomnienie lata, latem oczywiście najlepsze będą leśne własnoręcznie zbierane maliny
200 ml świeżej śmietanki kremowej 30 proc (nie UTH tylko z buteleczki)
2 łyżki płynnego miodu pszczelego
Sposób przyrządzenia:
Rozłożyć ser na talerzyki albo do pucharków, posypać malinami, polać śmietanką i miodem.
Nadesłano na konkurs „Wspomnienie lata” Renata Rybicka