Skład: mała główka kapusty 40 dag pieczarek łyżka oleju 25 dag wędzonego boczku ze skórą 2 łyżki kaszy manny 1/2 l. rosołu ( z kostki ) Sos: 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki rosołu ( z kostki ) 2łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić w…
Tag: małe co nie co
Przekąski
Bruschetta – kanapka zapiekana ze szpinakiem
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: – bagietka lub bulka wrocławska – szpinak mrożony (lub świerzy zblanszowany) – pieczarki (2 razy więcej niż szpinaku) – czosnek – tymianek (może być suszony) – mozarella – oliwa Virgin Wykonanie: Bułkę kroimy w ukośne plastry. Smaruje pędzlem maczanym w oliwie z jednej strony. Szpinak odparowujemy na patelni, na drugiej smażymy pokrojone pieczarki i…
Przekąski
Pasty do kanapek
by Krystyna • • 0 Comments
Pasta jajeczno-śledziowa: Jaja ugotowane na twardo, posiekaną cebulkę, posiekanego, uprzednio wymoczonego fileta śledziowego, po łyżce masła i śmietany, szczypiorku wymieszać bardzo dokładnie z majonezem lub serkiem homogenizowanym. Pasta z wędzonej makreli i twarogu: Połowę wędzonej makreli, twaróg, posiekaną cebulę, łyżkę szczypiorku przyprawić, bardzo dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Pasta rzodkiewkowa: Rzodkiewki oczyścić, zetrzeć na tarce…
Przekąski
Skyr
by marek • • 1 Comment
Jednym z najpopularniejszych islandzkich wyrobów i przysmaków jest SKYR. Nie przegapcie okazji posmakowania go gdy zawitacie na Islandię. Skyr był pożywieniem Wikingów i od tamtej pory jest on ciągle obecny w diecie Islandczyków. Jest produkowany z odtłuszczonego mleka, bogaty w białka i witaminy, a zarazem ubogi w kalorie. Spożywa się go na wiele sposobów. Karmi…

