Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skyr

Jednym z najpopularniejszych islandzkich wyrobów i przysmaków jest SKYR. Nie przegapcie okazji posmakowania go gdy zawitacie na Islandię. Skyr był pożywieniem Wikingów i od tamtej pory jest on ciągle obecny w diecie Islandczyków. Jest produkowany z odtłuszczonego mleka, bogaty w białka i witaminy, a zarazem ubogi w kalorie. Spożywa się go na wiele sposobów. Karmi się nim dzieci, jest popularnym śniadaniem w szkole i szybką przekąską w ciągu dnia, a także może stanowić wyśmienity deser.
Zwyczaje żywieniowe Islandczyków zmieniły się dramatycznie w ostatnich latach. Obecnie żywności stawia sie nie tylko warunek by była smaczna i miała apetyczny wygląd, lecz musi być zdrowa. Skyr spełnia te kryteria i to jest powód, dla którego cieszy się tak dużą popularnością. Producenci tego przysmaku wychodzą naprzeciw wymaganiom klientów dzisiejszych czasów i wprowadzają na rynek skyr o różnorodnych smakach i w coraz wygodniejszych opakowaniach. Aby zwiększyć wartość odżywczą produktu dodaje się do niego owoce i ziarna różnych zbóż.
Jak zrobić skyr?
Skyr produkuje się ze zsiadłego mleka. Jest ono podgrzewane do 90-95°C i pozostawione w tej temperaturze przez 30-40 min., a następnie ochładzane do 43-40°C.
W tym czasie trochę świezego skyra miesza się z pięciokrotną ilością zimnego, kwaśnego mleka lub czystą zimną wodą. Kiedy mieszanina zrobi się jednolita dodaje się serowej podpuszczki, wlewa mieszaninę do ciepłego (40°C) zsiadłego mleka i dokładnie miesza.
Zsiadłe mleko musi pozostać w temperaturze 38-45°C przez 4-5 godzin; wtedy twaróg staje się gładki na powierzchni, delikatny i sprężysty, z odrobiną żółtej serwatki. Twaróg musi być następnie szybko ochłodzony by nie skwaśniał. W takiej postaci pozostawia się go przez noc. Przez następne 24 godziny twaróg poddaje się filtracji by odcedzić serwatkę. Stała pozostałość (skyr) powinien stanowić 19-20% całości, zaś pH powinno mieścić się w granicach 3.8-4. Przykładowo z 11kg zsiadłego mleka, ok. 100g świeżego, odcedzonego skyra i 2 kropel podpuszczki otrzymuje się ok. 2.2kg końcowego produktu.

www.iceland.pl


1 comment for “Skyr

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *