Gdy znudzi nam się już codzienna wędlina i ser żółty do kanapek, proponuję pasty! Będą one miłą odmianą, szczególnie lubianą przez dzieci. Pasty nadają się także znakomicie do kanapeczek koktajlowych na małe przyjęcia i prywatki.
Pasta z jajek
3 jajka ugotowane na twardo
majonez
świeżo zmielony czarny pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Jajka drobno posiekać, wymieszać z majonezem do uzyskania gęstej pasty, przyprawić solą i pieprzem.
Pasta z wędzonych szprotek
-
- wędzone szprotki
-
- ser pleśniowy albo bryndza.
masło
Sposób przyrządzenia:
Zmiksować do konsystencji pasty, proporcje masła i sera wg uznania- Masło orzechowe
-
- orzeszki ziemne prażone
sól
olej jadalny (najlepszy arachidowy albo sezamowy, ale może być każdy inny)
miód pszczeli.
Sposób przyrządzenia:
Orzeszki zmielić w mikserze z olejem tak by uzyskać gładką pastę, konsystencję regulować poprzez dodawanie oleju. Na koniec doprawić do smaku niewielką ilością miodu. Doprawić solą jeżeli używaliśmy niewolonych orzeszków.
-
olej
świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przyrządzenia:
Usunąć łby i ogony, Szproty zmielić np. malakserem. Dodać olej. Przyprawić do smaku pieprzem.Pasta z sera pleśniowego
-