Skład: 4 jajka 4 pomidory zioła wg smaku plaster szynki pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Pomidory dokładnie umyć, osuszyć, ostrym nożem ściąć wierzchy i wydrążyć środki. Wnętrze pomidorów posolić, posypać ziołami i pieprzem. Pokroić w paseczki szynkę i włożyć do wnętrza pomidorów. Ułożyć pomidory w naczyniu żaroodpornym. Do każdego wypełnionego w części pomidora wbić 1 jajo,…
Tag: małe co nie co
Przekąski
Hot dog
by Daga • • 3 komentarze
Skład: bułki ( długie) parówki lub frankfruterki keczup lub musztarda surówka z białej lub kiszonej kapusty masło lub margaryna Sposób przyrządzenia: Odkroić końce bułek. Wydrążyć część miąższu ze środka bułek tak aby nie uszkodzić zewnętrznej skórki lub przeciąć na połowę ( nie do końca) jeśli ccemy dodać surówkę. Otwór powinien mieć taką średnicę aby zmieściła się…
Przekąski
Pieczywo czosnkowe
by Daga • • 0 Comments
Skład: bagietka czosnek masło posiekana natka pietruszki szczypta soli Sposób przyrządzenia: Bagietkę kroimy ukośne na kawałki grubości około 2cm. W miseczce ucieramy masło z sokiem cytrynowym, solą i zmiażdżonym czosnkiem. Wsypujemy drobniutko posiekaną natkę pietruszki i wszystko mieszamy. Kawałki pieczywa smarujemy przyprawionym masłem i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st C
Przekąski
Placki ziemniaczane.
by Anerite • • 7 komentarzy
Jak to często bywa takie proste potrawy są robione na rożne sposoby. Proste, no niby, ale…Ja podam swój wypróbowany sposób i placki są b. dobre, dlatego je polecam. Powinno się użyć ziemniaki mączyste, ale jeśli nie ma wyboru, to jakie są, ale raczej nie czerwone. Ja nie mam wyboru, ale zawsze się świetnie udają. Skład:…
Przekąski
Mozzarella z bazylia
by ewa • • 4 komentarze
Składniki: – opakowanie mozarelli – duży dojrzały pomidor – świerza bazylia – ocet balsamiczny – pieczywo Wykonanie: Okragly świeży (nie żólty) ser mozzarella pokroić w plastry, przekladąc plastrami pomidora i liśćmi swieżej bazylii na koniec wszystko skropić octem balsamicznym . Podawać z chrupkim pieczywem.