Szpinak jak zwykle odparowywuję (mowa o mrożonym) i pyrkam z odrobinką mleka i czosnku. Koreczki anchois i oliwki kroję drobno i mieszam z uduszonym szpinakiem. Teraz bułeczki: odcinam wierzch i wydrążam miąższ. Bułeczki napełniam farszem szpinakowym i zapiekam w piekarniku. Takie bułeczki można przybrać plastrami jajka ugotowanego na twardo, filecikami anchois, co tam Wam…
Tag: małe co nie co
Przekąski
Serowe koreczki.
by Gałucha • • 0 Comments
Skład: 40dkg chleba białego 2 łyżeczki słodkiej papryki 10dkg wędzonego boczku pół papryczki pepperoni 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 20dkg żółtego sera Sposób przyrządzenia: Chleb pokroić w kostkę 3×3 cm. Wsypać go do miski i posypać papryką w proszku- wymieszać. Bekon pokroić w drobniutka kosteczkę i wysmażyć go na patelni lub w rondlu. Pepperoni…
Przekąski
Grzanki z mozarella , pomidorami, anchois o bazylią
by Gałucha • • 0 Comments
Skład: 1 kula mozarelli 2 duże obrane pomidory 1 ząbek czosnku 4 fileciki anchois świeża bazylia oliwa sól, pieprz 4 kromki pieczywa tostowego Sposób przyrządzenia: Chleb natrzeć oliwą i czosnkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. lekko spiec. Na każdą grzankę położyć po plasterku pomidora, posolić i popieprzyć. Na to po 2 listki…
Przekąski
Bułka z jajkiem.
by Bazylia • • 2 komentarze
Odcinam wierzch bułki, potem wyciągam miąższ bułkowy, tak, żeby została skorupka, dno wydrążonej buły wykładam jakąś wędlinką, dobra jest szynka, do każdej buły wbijam jajko, posypuję solą i pieprzem i wkładam do mocno nagrzanego piekarnika. Czasem robiłam wariacje z papryką, pomidorem, farszem grzybowym, pole do popisu bardzo szerokie, można sobie z takimi wydrążonymi bułeczkami naprawdę…
Przekąski
Racuchy na kwaśnym mleku.
by Bazylia • • 11 komentarzy
Skład: 2 jaja 1/4 litra kwaśnego mleka 25 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Jaja mieszam z mlekiem, solę i dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, smażę na bardzo gorącej oliwie (w przepisie był smalec). Smacznego