Składniki: 1 kg karkówki sól, pieprz do smaku 4 ząbki czosnku szczypta majeranku szczypta ostrej czerwonej papryki olej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na kotlety, natrzeć uprzednio roztartym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, skropić olejem. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Na rozgrzanym oleju smażyć…
Tag: majeranek
Cielęcina
Cielęcina na ostro z czosnkiem
by Teresa Skop • • 0 Comments
Składniki: 2 kg cielęciny 2 łyżeczki majeranku 6 ząbków czosnku przyprawa majerankowo-czosnkowa 1 ½ szklanki oleju ½ szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cielęcinę umyć, osączyć i rozciąć przez pół /nie do końca/. Rozłożyć i rozbić tłuczkiem, środek natrzeć solą , pieprzem i przyprawą czosnkowo- majerankową. Zrolować i obwiązać bawełnianą nitką.…
Panga
Rybny gulasz z pangi
by Dominika Ochmańska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg filetów z pangi 10 dkg słoniny 3 średnie cebule 2 łyżki mąki 2 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku szczypta kminku kostka bulionowa sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i mąką.…
Ryby
Filety rybne w sosie
by Monika Szal • • 0 Comments
Wędliny
Biała kiełbasa pieczona w piwie
by Jacek Świdziński • • 0 Comments
Składniki: ½ kg białej kiełbasy ¼ butelki jasnego piwa 3 cebule łyżeczka miodu łyżeczka majeranku łyżka smalcu Sposób wykonania: Kiełbasę ponakłuwać wykałaczka w kilku miejscach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym smalcem. Następnie do piwa dodać miód i dokładnie wymieszać aby się rozpuścił i zalać kiełbasę. Cebulę pokroić w krążki i ułożyć na kiełbasę. Oprószyć…