Składniki:
- 1,5 kg filetów rybnych
- mąka
- 2 szkl. wody
- olej
- 1 szkl. octu
- 6 łyżek ketchupu
- 3 cebule
- 5 liści laurowych
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 ziarenek ziela angielskiego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 ziarenek pieprzu
- majeranek
Sposób wykonania:
- Filety oprószyć solą, majerankiem oraz mąka.
Naste pnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i ponownie w mace.
Usmażyć na rozgrzanym oleju.
W między czasie wodę wymieszać z octem, ketchupem, posiekana cebulą, listkami laurowymi, cukrem, solą, zielem angielskim, koncentratem pomidorowym, pieprzem oraz majerankiem.
Powstałą zalewę doprowadzić do wrzenia i polać rybę po usmażeniu.