Składniki: 4 jabłka 1/8 l białego wina 2 łyżki rodzynków 2 łyżki tłuczonych migdałów 2 lyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki masła 20 dag świeżego sera 1 avocado 40 ml likieru pomarańczowego cukier waniliowy 4 łyzki cukru Wykonanie: Jabłka umyć, wytrzeć i usunąć gniazda nasienne. Białe wino wlać do żaroodpornego naczynia i ułożyć jabłka. Rodzynki…
Tag: kuchnie regionalne
Ryby
kotlety rybne z krążkami jabłek
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z błękitka lub innej ryby 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka maki 2 jabłka 5 dag tłuszczu roślinnego 1 łyżka masła vegeta Wykonanie: Rybę umyć, odsączyc i dokładnie osuszyć. Filety skropić sokiem z cytryny, obsypać vegetką i maką. Jabłka umyć i wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, jabłka pokroic w grube plastry. Tłuszcz…
Śledzie
Śledzie duszone z jabłkami
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg świeżych śledzi 60 dag winnych jabłek 30 dag cebuli tymianek sok z cytryny 2-3 łyżki masła 50 ml białego wytrawnego wina lub wody sól, pieprz Wykonanie: Śledzie odfiletować , umyć osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą. Z umytych jabłek usunąć gniazda nasienne, jabłka pokroić w plstry, skropić sokiem z cytryny. Obraną…
Jabłka
Jabłka z sosem waniliowym
by rendus • • 1 Comment
Składniki : 4 duże jabłka 1 łyżka cukru aromat cytrynowy 2 gożdziki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 2 żółtka zamiast aromatu można dać skórkę z 1 cytryny. Wykonanie: Jabłka umyć, obrać ze skóry, pokrajać w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 i 1/2 szklanki wody z 1 łyżką cukru, gożdzikami i…