Składniki:
4 filety z błękitka lub innej ryby
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka maki
2 jabłka
5 dag tłuszczu roślinnego
1 łyżka masła
vegeta
Wykonanie:
Rybę umyć, odsączyc i dokładnie osuszyć. Filety skropić sokiem z cytryny, obsypać vegetką i maką. Jabłka umyć i wysuszyć, wykroić gniazda nasienne, jabłka pokroic w grube plastry. Tłuszcz rozgrzać na patelni i przysmażyć na nim rybę z obu stron na chrupko. Dodać masło i smażyć każdą stronę na małym ogniu jeszcze ok. 1-2 min. Następnie rybę zdjąć z patelni i umieścić w lekko nagrzanym piekarniku. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu ryby usmażyć jabłka z obu stron, ok. 5 min. Na stronę. Filety obłożyć jabłkami już na talerzu. Potrawę podaje się z ziemniakami pieczonymi w folii oraz ze śmietaną z dodatkiem chrzanu. ( do sporządzenia śmietany z chrzanem potrzeba: 1/4l śmietany, którą należy ubić na sztywno i dodać do niej następnie 2 łyżki chrzanu. Doprawić solą) Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza (rendus)
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi