Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Grochówka wojskowa 2

Składniki:

  • 1.5 l wywaru z kości i warzyw,
  • 25 dag grochu,
  • 30 dag ziemniaków,
  • 20 dkg kiełbasy,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 8 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku (można więcej)
  • przyprawa maggi do smaku.

Zupa ziołowa

Składniki:

  • po 5 łyżek posiekanego koperku,natki pietruszki,szczypiorku,świeżego estragonu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki bulionu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier

Muffiny budapesztańskie

Składniki: 50 dag salami w plastrach 1 zielona papryka 1 cebula 360 g mąki pszennej 120 g mąki Grahama 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki kminku 2 łyżeczki miodu(płynnego) 100 g masła 400 ml mleka Sposób przyrządzenia: Salami pokroić w paseczki.Paprykę pokroić w kosteczkę.Cebulę drobno posiekać.Nastawić piekarnik na 195 C.Wymieszać mąki,proszek…

Blok kawowy

Składniki na 24 porcje: 8 dag mielonych orzechów laskowych 60 dag polewy czekoladowej 15 dag masła 25 dag śmietanki kremówki 3 łyżki proszku kawy rozpuszczalnej 5 dag cukru 3 łyżki rumu 20 dag herbatników 5 dag białej polewy czekoladowej Wykonanie: Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu.Polewę posiekać,masło pokrój w kosteczkę.Podgrzać śmietankę(nie gotować),rozpuścić w niej kawę,a…