Składniki:
- 250-300g wołowiny lub kurczaka
- jarzyny: marchewka, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty
- 3-4 średnie ziemniaki
- 1 nieduży kalafior
- pieprz, sól, gałka muszkatołowa
- natka pietruszki, koperek
- kostka bulionowa
- ½ łyżki masła
- ½ łyżki mąki
Składniki: pęczek rzodkiewki, 6 ziemniaków średniej wielkości ugotowanych w mundurkach, natkę pietruszki,koniecznie świeżą, pół główki czosnku, majonez najlepiej jogo majo, sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki przekrajamy na pół i nie za drobno kroimy, ziemniaki obieramy ze skórki dzielimy na 4 i kroimy w grubsze plastry łączymy z rzodkiewką,przygotowujemy sos czosnkowy:pietruszkę dorbno siekamy,ząbki czosnku wyciskamy dodajemy…
Do przygotowania pasty potrzebujemy: jedną wędzoną makrelę, trzy jajka, -szczypiorek, pół puszki kukurydzy bądź groszku konserwowanego, majonez, sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: Makrelę obieramy i mięso rozdrabniamy,jajka gotujemy a nastepnie drobno kroimy w kosteczkę,szczypior siekamy,dodajemy pół puszki groszku bąź kukurydzy w zależności kto co woli wszystko mieszamy razem dodaja majonez i doprawiając solą i pieprzem,pasta doskonale…
Ugotować rosół zwykłym sposobem z kury z dodaniem kości wołowych. Gotować tak długo, aż mięso odejdzie od kości. Potem poobierać je i posiekać. Osobno rozgotować miękko ¼ funta ryżu sparzonego przedtem, utłuc w moździerzu z mięsem kury, przetasować przez sito przelewając rosołem, a w końcu przetarte zaprawić trzema żółtkami utartymi z łyżką młodego masła, uważając,…
Jest to zwykły rosół, tylko z następującym dodatkiem: Licząc na 6 osób, wziąć 4 żółtka i dwa całe jaja, ubić je mocno z kwaterką słodkiej śmietanki. Dodać soli, szczyptę gałki muszkatołowej i wlać tę masę w foremkę blaszaną wysmarowaną masłem, wstawić w rondel z kipiącą wodą i gotować na parze pod przykryciem ¾ godziny. Po…