Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Deser bananowy

Składniki: 400ml mleka bananowego ( lub ugotowanego budyniu ) 1 banan 1- 1,5 łyżki brązowego cukru sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 1 -1,5 łyżki rumu 0,5 szklanki mrożonych owoców mieszanych ( jeżyny, jagody, maliny, ciemne winogrona ) 1,5 łyżki cukru pudru 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej bita śmietana Sposób przyrządzenia: Deser jest zrobiony z bananowego…

Śledzie nadziewane w papilotach

Składniki: 6 świeżych śledzi, 12,5 dag masła 6 dag miękiszu z bułki, 4 łyżki śmietanki, 4 szalotki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz i cayenne do smaku. Sposób przyrządzenia: Śledzie oczyścić, zachować ikrę i mlecz. Wymyć i odciąć górną płetwę. Drobno posiekane szalotki i pietruszkę wymieszać z masłem, 1/3…

Chłodnik andaluzyjski

Składniki: 1 litr niegazowanej wody mineralnej, 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine), 5 dojrzałych pomidorów, 4 czerwone papryki, 1 obrany, świeży ogórek, 1 kajzerka, 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego, 4 ząbki czosnku, sól, cukier, czerwony pieprz, kminek arabski do smaku; Sposób przyrządzenia: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. Tak samo…

Naleśniki z brzoskwiniami

Składniki:
4 naleśniki deserowe ( patrz mój przepis ) lub zwykle
1 puszka brzoskwiń w syropie ( 425g; netto 250g – trzy przepołowione brzoskwinie)
3 łyżki marcepanu w proszku lub masy marcepanowej
sok z cytryny albo kwasek cytrynowy
1-2 łyżki cukru
bita śmietana
kawałek czekolady