Składniki: 400ml mleka bananowego ( lub ugotowanego budyniu ) 1 banan 1- 1,5 łyżki brązowego cukru sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 1 -1,5 łyżki rumu 0,5 szklanki mrożonych owoców mieszanych ( jeżyny, jagody, maliny, ciemne winogrona ) 1,5 łyżki cukru pudru 1,5 łyżka mąki ziemniaczanej bita śmietana Sposób przyrządzenia: Deser jest zrobiony z bananowego…
Tag: kuchnie regionalne
Śledzie
Śledzie nadziewane w papilotach
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 6 świeżych śledzi, 12,5 dag masła 6 dag miękiszu z bułki, 4 łyżki śmietanki, 4 szalotki, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz i cayenne do smaku. Sposób przyrządzenia: Śledzie oczyścić, zachować ikrę i mlecz. Wymyć i odciąć górną płetwę. Drobno posiekane szalotki i pietruszkę wymieszać z masłem, 1/3…
Dorsz
Dorsz w sezamie
by Bahus • • 0 Comments
Chłodniki
Chłodnik andaluzyjski
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 litr niegazowanej wody mineralnej, 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine), 5 dojrzałych pomidorów, 4 czerwone papryki, 1 obrany, świeży ogórek, 1 kajzerka, 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego, 4 ząbki czosnku, sól, cukier, czerwony pieprz, kminek arabski do smaku; Sposób przyrządzenia: Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. Tak samo…