Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Blok kawowy

Składniki na 24 porcje:
8 dag mielonych orzechów laskowych
60 dag polewy czekoladowej
15 dag masła
25 dag śmietanki kremówki
3 łyżki proszku kawy rozpuszczalnej
5 dag cukru
3 łyżki rumu
20 dag herbatników
5 dag białej polewy czekoladowej
Wykonanie:
Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu.Polewę posiekać,masło pokrój w kosteczkę.Podgrzać śmietankę(nie gotować),rozpuścić w niej kawę,a następnie stop masło i polewę.Wymieszć z rumem i cukrem.Ochładzać 45 min.Formę keksową dobrze natłuścić,wyłożyć pergaminem.Przemieszać masę czekoladową.Posmarować nią spód formy,na tym ułożyć warstwę herbatników,posyp orzechami i ponownie zalać częścią masy.Czynność powtarzać,aż do wyczerpania składników.Ochładzać przez noc.Blok wyjąć z formy,usunąć papier.Udekorować ciasto paskami z rozpuszczonej białej polewy.
Smacznego życzy Sara!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *