Dla 2 osób Składniki: 120g sera koziego 1 jabłka 75ml Calvadosu tłuszcz do smażenia 3 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i razem ze skórką kroimy w niezbyt drobną kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy pokrojone jabłko, cukier i krótko podsmażamy. Gdy cukier się rozpuści , podlewamy Calvadosem i jeszcze trochę zostawiamy…
Tag: kuchnie regionalne
Ciasta
Tarta zapiekana z owocami i kremem
by agastaga • • 1 Comment
Składniki: lekko podpieczony blat kruchego ciasta z podwyższonym brzegiem ( nie wyjęty z formy) ok. 600g mało soczystych owoców (jabłek, gruszek, brzoskwini, moreli, śliwek…) 1 szkl. mleka lub śmietanki 2 jajka 2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia: Obranymi i pozbawionymi pestek i pokrojonymi na kawałki owocami udekorować gęsto ciasto. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i wylać na…
Pstrąg
Pstrąg faszerowany kaszą i ryżem
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 2 pstrągi 15 dag pieczarek 1 średnia cebula 2 łyżki oleju 1 szklanka ugotowanego ryżu 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 łyżka gorczycy 5 dag startego żółtego sera 5 dag masła gałązka bazylii sól , pieprz i sok z cytryny do smaku Sposób przyrządzenia: Sprawione ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami. Cebulę i…
Awokado
Avocado
by Aneritte • • 3 komentarze
Avocado owoc prawie bez smaku, który zrobił furorę na świecie – idealny do inwencji kulinarnej. Kiedyś karmili tym bydło, teraz bardzo drogi i sprzedawany na sztuki i trudno juz znaleźć po $1 za sztukę. Często jest po $1,5 do $3 – $4 za sztukę. Są różne gatunki avocado, jeden z najlepszych jest „hass”. Jest dużo…
Udka z kuczaka
Udka z kurczaka z cytryną i porami
by Bahus • • 1 Comment
Składniki: 4 udka z kurczaka, 4 pory 125 g masła, 100 ml rosołu sok z 1 cytryny, kilka plasterków cytryny, 8 fioletowych winogron, 8 połówek orzechów włoskich, pieprz i sól do smaku. Sposób przyrządzenia: Udka umyć i osuszyć. Obsmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Podlać…