Areka katechu zwana: Kateszowa palma, Pinang, Żuwipalma, Palma betelowaJest to drzewo dorastające do wysokości 15-20 (30) m, o eleganckiej, smukłej sylwetce, ze stosunkowo małą, zwartą koroną złożoną z 6-9 pierzastych liści długości 3-4 m. Poniżej korony zwiesza się okazały wiechowaty kwiatostan, wyrastający z kątów opadłych liści. U podstawy kwiatostanu grupują się stosunkowo duże kwiaty żeńskie,…
Tag: kuchnia
Desery
Truskawki z lodami i likierem
by Maria • • 0 Comments
Truskawki
Po prostu truskawki
by Magda • • 0 Comments
Składniki:świeżo zerwane, umyte i wysuszone truskawki1 szklanka gęstej śmietany1 szklanka brązowy cukier Sposób przyrządzenia:W dwóch miseczkach przygotować śmietanę i cukier. Czyste, dorodne truskawki lekko schłodzić. Na środku półmiska ułożyć miseczki ze śmietaną i cukrem, obłożyć w koło schłodzonymi truskawkami. Podawać.
Galaretki
Galaretki (żelki) jabłkowo orzechowe
by Daga • • 0 Comments
Składniki:1 szklanka tartych jabłek2 szklanki cukru2 łyżki żelatyny5 łyżek zimnej wody1 łyżka wody różanej lub sok z cytryny1 szklanka posiekanych orzechów włoskichcukier puder lub rozpuszczona czekolada Sposób przyrządzenia:W dużym rondlu wymieszać jabłka z cukrem, podgrzewać mieszając aż zawrze, obniżyć temperaturę, powoli gotować mieszając 30 minut, odstawić, przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić…
Desery
Deser w pomarańczy
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:3 pomarańcze3 słodkie, dojrzałe gruszki2 łyżeczki cukru6 łyżeczek cukru pudru10 dkg migdałów1,3 szklanki śmietany kremowej Sposób przyrządzenia:Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówki lub odciąć 1/3 owocu, łyżeczką wydrążyć miąższ. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier i odrobinę kwasku cytrynowego, gotować 15 minut,…