Składniki: 4 pomarańcze 1 bulwa kopru 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 12 oliwek 1 strąk czerwonej papryczki natka pietruszki Sposób wykonania: Skórkę z pomarańczy delikatnie zetrzeć a pozostałą pomarańczę pokroić na plasterki. Dodać do niej cebulę pokrojoną w piórka oraz koper włoski pokrojony w plastry. Całość wymieszać i skropić oliwą z oliwek. Następnie…
Tag: kuchnia grecka
Porady i Ciekawostki
Pilaw pomidorowy Konrada
by Konrad Kwieciński • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 225 g długoziarnistego ryżu 400 g pomidorów z puszki szczypta cukru 600 ml wywaru z warzyw 1 łyżeczka suszonej mięty pól pieprz 2 łyżeczki orzeszków piniowych cząstki cytryny Sposób wykonania: Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać ryż i smażyć kolejne 3 minuty cały…
Porady i Ciekawostki
Marcepanowe gruszki
by Olga Florek • • 0 Comments
Składniki: oliwa do nasmarowania blachy 200 g mielonych migdałów 100 g miałkiego cukru 2 łyżki mielonej semoliny 1 jajko 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy 20 goździków cukier puder Sposób wykonania: Do miski wsypać mielone migdały, cukier oraz hemolinę. Dokładnie wymieszać i dodać roztrzepane jajko oraz wodę z pomarańczy. Całość wyrobić aby powstało gładkie ciasto.…
Porady i Ciekawostki
Aromatyczny kurczak na ostro
by Alicja Szcześniak • • 0 Comments
Składniki: 5 porcji kurczaka ½ cytryny 4 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 125 ml wytrawnego białego wina 400 g pomidorów z puszki w zalewie szczypta cukru ½ łyżeczki cynamonu w proszku ½ łyżeczki mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sól pieprz 400 g serca karczochów 8 czarnych oliwek Sposób wykonania: Na rozgrzanej…