Składniki:
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 225 g długoziarnistego ryżu
- 400 g pomidorów z puszki
- szczypta cukru
- 600 ml wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- pól
- pieprz
- 2 łyżeczki orzeszków piniowych
- cząstki cytryny
Sposób wykonania:
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanej oliwie po czym dodać ryż i smażyć kolejne 3 minuty cały czas mieszając.
Następnie dodać pokrojone pomidory razem z zalewą, wywar, miętę, cukier, sól i pieprz d smaku.
Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym pozostawić na ogniu pod przykryciem około 15 minut.
Po tym czasie dodać orzeszki piniowe i delikatnie przemieszać.
Przed podaniem spulchnić ryż widelcem i udekorować cząsteczkami cytryny.