Składniki:
- oliwa do nasmarowania blachy
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g miałkiego cukru
- 2 łyżki mielonej semoliny
- 1 jajko
- 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
- 20 goździków
- cukier puder
Sposób wykonania:
Do miski wsypać mielone migdały, cukier oraz hemolinę.
Dokładnie wymieszać i dodać roztrzepane jajko oraz wodę z pomarańczy.
Całość wyrobić aby powstało gładkie ciasto.
Z powstałego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego a z nich uformować kształt przypominający gruszki.
Z goździków zrobić ogonek gruszek.
Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 20 minut.
Po upieczeniu i ostygnięciu posmarować gruszki wodą z pomarańczy i posypać cukrem pudrem.