Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczny kurczak na ostro

Składniki:

  • 5 porcji kurczaka
  • ½ cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 400 g pomidorów z puszki w zalewie
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu w proszku
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 400 g serca karczochów
  • 8 czarnych oliwek

Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek po czym dodać kurczaka skropionego sokiem z cytryny pokrojonego na kawałki.
Trzymać na ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i dodać pomidory razem z zalewą, goździki, cynamon oraz ziele angielskie.
Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do zagotowania.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45-60 minut.
Na 10 minut przed końcem duszenia dodać jeszcze karczochy przekrojone na połówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *