Składniki:
- 5 porcji kurczaka
- ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 400 g pomidorów z puszki w zalewie
- szczypta cukru
- ½ łyżeczki cynamonu w proszku
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- 400 g serca karczochów
- 8 czarnych oliwek
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek po czym dodać kurczaka skropionego sokiem z cytryny pokrojonego na kawałki.
Trzymać na ogniu około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i dodać pomidory razem z zalewą, goździki, cynamon oraz ziele angielskie.
Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i doprowadzić do zagotowania.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 45-60 minut.
Na 10 minut przed końcem duszenia dodać jeszcze karczochy przekrojone na połówki.