Składniki: 450 g okry 150 ml białego octu winnego 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 czosnek 400 g pokrojonych pomidorów z puszki szczypta cukru sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Z okry odciąć końce po czym skropić ją octem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać pod bieżącą wodą…
Tag: kuchnia grecka
Listy
Szalotki po grecku
by Łucja Jackowska • • 0 Comments
Składniki: 450 g szalotek 3 łyżki oliwy 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki czosnkowego octu winnego 3 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory sól pieprz posiekane zioła Sposób wykonania; Obrane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, smażyć około 3 minut. Po tym czasie dodać miód i…
Listy
Kotlety wieprzowe z koprem
by Ewelina Majcher • • 0 Comments
Składniki: ½ bulwy kopru włoskiego 1 łyżka owoców jałowca 2 łyżki oliwy starta skórka i sok z 1 pomarańczy 4 kotlety wieprzowe sałata chlebek pita Sposób wykonania: Koper włoski posiekać, owoce jałowca utłuc po czym dodać do nich oliwę oraz skórkę pomarańczową. Powstałą marynatę wylać na mięso, polać jeszcze sokiem z pomarańczy i wstawić do…
Listy
Sałatka z pomarańczy i oliwek Izy
by Izabella Kapusta • • 0 Comments
Składniki: 4 pomarańcze 1 czerwona cebula 16 greckich oliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz liście sałaty posiekane zioła: natka pietruszki, mięta Sposób wykonania; Obrane pomarańcze pokroić na plasterki, usuwając pestki oraz białą błonkę. Następnie dodać do niej cebulę również pokrojoną na plastry oraz oliwki. Całość dokładnie…
Listy
Zielona sałatka pełna ziół
by Aneta Niedzielska • • 0 Comments
Składniki: 200 g mieszanej sałaty 4 łyżki mieszanych ziół: natka pietruszki, mięta, kolendra, bazylia 4 łyżki oliwy z oliwek sok z ½ cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę dokładnie oczyścić i porwać na mniejsze kawałki po czym posypać ją posiekanymi ziołami. Następnie do małej miseczki wlać oliwie z oliwek oraz sok z…