Składniki: 600 g żabnicy 1 strąk zielonej papryki 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól pieprz 16 krewetek 16 liści laurowych Sposób wykonania: Rybę, paprykę oraz cebule pokroić na małe kawałki. Następnie oliwę z oliwek wymieszać sokiem z cytryny oraz sól i pieprzem. Do powstałej marynaty…
Tag: kuchnia grecka
Porady i Ciekawostki
Ryba w sosie jajecznym
by Aneta Stanek • • 0 Comments
Składniki: 6 steków z tuńczyka 1 cebula 7 łyżek soku z cytryny 150 ml wody sól pieprz 3 jajka 1 łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Rybę przełożyć do rondla. Dodać do niej sok z cytryny, plastry cebuli, sól oraz pieprz. Zalać wodą i gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Po tym czasie rybę oraz cebulę…
Porady i Ciekawostki
Pieczona żabnica
by Marcin Świerczyński • • 0 Comments
Składniki: 675 g ogona żabnicy 5 ząbków czosnku sol pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 1 łyżka posiekanych listków bazylii Sposób wykonania: Na każdym kawałku ryby zrobić małe nacięcia, w które włożyć plasterki czosnku. Następnie skropić rybę oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.…
Porady i Ciekawostki
Raja w sosie musztardowym
by Edek Paszkowski • • 0 Comments
Składniki: 2 skrzydła rai 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml greckiego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanych kaparów 1 łyżka ziaren gorczycy sól pieprz cząstki cytryny Sposób wykonania: Skrzydła rai przekroić na pół po czym zalać je osoloną wodą i gotować…
Porady i Ciekawostki
Prażynki rybne
by Julita Sitek • • 0 Comments
Składniki: 115 g mąki szczypta soli 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 150 ml ciepłej wody 675 g filetów dorsza olej słonecznikowy cząstki cytryny sos grecki Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z solą po czym wbić jajko oraz oliwę i cały czas wyrabiając dolewać odrobinę wody aby powstało gładkie ciasto. Następnie rybę pokroić w kostkę,…