Składniki:
- 600 g żabnicy
- 1 strąk zielonej papryki
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 16 krewetek
- 16 liści laurowych
Sposób wykonania:
Rybę, paprykę oraz cebule pokroić na małe kawałki.
Następnie oliwę z oliwek wymieszać sokiem z cytryny oraz sól i pieprzem.
Do powstałej marynaty włożyć rybę, krewetki, paprykę oraz cebulę.
Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na 2-3 godziny.
Po tym czasie nadziewać na przemian na szpikulce kawałki ryby, paprykę, cebulę, krewetki oraz liście laurowe.
Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piec w rozgrzanym piekarniku na funkcji do grillowania około 10-15 minut.
W trakcie obracając co jakiś czas szaszłyki i smarować je marynatą.