Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z żabnicy i krewetek

Składniki:

  • 600 g żabnicy
  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 16 krewetek
  • 16 liści laurowych

Sposób wykonania:
Rybę, paprykę oraz cebule pokroić na małe kawałki.
Następnie oliwę z oliwek wymieszać sokiem z cytryny oraz sól i pieprzem.
Do powstałej marynaty włożyć rybę, krewetki, paprykę oraz cebulę.
Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na 2-3 godziny.
Po tym czasie nadziewać na przemian na szpikulce kawałki ryby, paprykę, cebulę, krewetki oraz liście laurowe.
Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piec w rozgrzanym piekarniku na funkcji do grillowania około 10-15 minut.
W trakcie obracając co jakiś czas szaszłyki i smarować je marynatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *