Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Prażynki rybne

Składniki:

  • 115 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 ml ciepłej wody
  • 675 g filetów dorsza
  • olej słonecznikowy
  • cząstki cytryny
  • sos grecki

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z solą po czym wbić jajko oraz oliwę i cały czas wyrabiając dolewać odrobinę wody aby powstało gładkie ciasto.
Następnie rybę pokroić w kostkę, która lekko oprószyć mąką.
Zanurzać kawałki ryby w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym oleju około 5 minut.
Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z cząstkami cytryny i sosem greckim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *