Składniki: 8 liści winorośli 4 sprawione Lucjany sól pieprz 1 cytryna pęczek koperku 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób wykonania: Liście winorośli blanszować w osolonym wrzątku około1 minuty po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie rybę wewnątrz natrzeć solą i pieprzem po czym włożyć do niej kilka plasterków cytryny oraz kilka łodyżek koperku. Wierzch…
Tag: kuchnia grecka
Porady i Ciekawostki
Kurczak w cieście filo
by Halina Prokop • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Królik z pieczonymi pomidorami
by Łucja Dec • • 0 Comments
Składniki: 450 g pomidorów koktajlowych 3 łyżki oliwy ½ łyżeczki cukru 70 g mięsa z królika 1 łyżka mąki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych 150 ml rosołu z kurczaka 1 łyżka soku z cytrony 12 listków szałwii sól pieprz 3 łyżki masła 100 g greckiego ciasta filo Sposób wykonania; Pomidorki ułożyć…
Porady i Ciekawostki
Duszone kotlety wieprzowe z koprem
by Henryk Mroczkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego starta skórka z 1 cytryny sól pieprz 4 kotlety wieprzowe 1 łyżka mąki 2 łyżki oliwy 2 pęczki szalotki 1 ząbek czosnku 2 bulwy kopru włoskiego 250 ml wytrawnego białego wina 1 liść laurowy Sposób wykonania; Nasiona kopru rozgnieść po czym wymieszać ze skórką z cytryny, solą oraz pieprzem.…
Porady i Ciekawostki
Jagnięcina z rozmarynem w cieście filo
by Elżbieta Szyszka • • 0 Comments
Składniki: 3 łyżki oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 175 g liści szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki greckiego jogurtu sól pieprz 4 polędwiczki jagnięce 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu 60 g masła 8 płatków greckiego ciasta filo Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek po czym dodać liście szpinaku razem z…