Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona żabnica

Składniki:

  • 675 g ogona żabnicy
  • 5 ząbków czosnku
  • sol
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii

Sposób wykonania:
Na każdym kawałku ryby zrobić małe nacięcia, w które włożyć plasterki czosnku.
Następnie skropić rybę oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
Owinąć ją w papier pergaminowy i odstawić na bok.
Natomiast do brytfanny przełożyć resztę czosnku, pokrojoną w krążki cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana, paprykę oraz cukinię.
Skropić resztą oliwy i  wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Po tym czasie ułożyć na warzywach rybę i piec kolejne 15 minut.
Na koniec warzywa przełożyć na talerze, rybę odwinąć z papieru pokroić na plastry, które ułożyć na warzywach.
Podawać od razu po przygotowaniu posypane bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *