Składniki:
- 675 g ogona żabnicy
- 5 ząbków czosnku
- sol
- pieprz
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
Sposób wykonania:
Na każdym kawałku ryby zrobić małe nacięcia, w które włożyć plasterki czosnku.
Następnie skropić rybę oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
Owinąć ją w papier pergaminowy i odstawić na bok.
Natomiast do brytfanny przełożyć resztę czosnku, pokrojoną w krążki cebulę, pokrojonego w kostkę bakłażana, paprykę oraz cukinię.
Skropić resztą oliwy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut.
Po tym czasie ułożyć na warzywach rybę i piec kolejne 15 minut.
Na koniec warzywa przełożyć na talerze, rybę odwinąć z papieru pokroić na plastry, które ułożyć na warzywach.
Podawać od razu po przygotowaniu posypane bazylią.