Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren sezamowych 2 selery naciowe 2 kolby kukurydzy 60 g pieczarek 1 por 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 zielone chili 60 g kapusty pekińskiej ½ łyżeczki chińskiej przyprawy curry 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina ryżowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1…
Tag: kuchnia chińska
Porady i Ciekawostki
Zielone warzywa ze śmietaną
by Grażyna Grudzień • • 0 Comments
Składniki: 450 g kapusty pekińskiej 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 pory 4 ząbki czosnku 300 ml wywaru z warzyw 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka wody 2 łyżki śmietanki 1 łyżka posiekanej kolendry Sposób wykonania: Kapustę pekińską poszatkować po czym sparzyć ją wrzątkiem i przelać zimną wodą. Następnie…
Porady i Ciekawostki
Smażony ser tofu z warzywami
by Gosia Warchoł • • 0 Comments
Składniki: 450 g sera tofu 150 ml oleju roślinnego 1 por 4 małe kolby kukurydzy 60 g grochu cukrowego 1 czerwona papryka 60 g kiełków bambusa Sos: 1 łyżka chińskiego wina bryzowego 4 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżeczki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru pudru Szczypta soli 50 ml wywaru z warzyw 1 łyżeczka mąki…
Porady i Ciekawostki
Tofu z warzywami w sosie słodki kwaśnym
by Marcin Pawlicki • • 0 Comments
Składniki: 2 selery naciowe 1 marchewka 1 zielona papryka 75 g grochu cukrowego 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 kolby kukurydzy 125 g kiełków fasoli 450 g tofu Sos; 2 łyżki jasnego brązowego cukru 2 łyżki octu winnego 225 ml wywaru z warzyw 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki kukurydzianej Sposób wykonania: Do…
Porady i Ciekawostki
Polędwica wołowa z fasolką
by Monika Kasperek • • 0 Comments
Składniki: 450 g polędwicy wołowej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych Sos: 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 1 cebula 225 g fasolki szparagowej 25 g orzechów nerkowca 25 g kiełków bambusa 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego 125 ml bulionu…