Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia chińska

Wołowina z sosem ostrygowym

Składniki: 225 g polędwicy wołowej 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżeczka chińskiego wina 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki sosu hoisin 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki maki kukurydzianej Sos; 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru pudru ½ łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki sosu ostrygowego 8 łyżek wody 2…

Sos słodko-kwaśny Ryśka

Składniki: 125 g jasnego brązowego cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 125 ml octu z białego wina 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek soku z ananasowego Sposób wykonania: Do woka wrzucić posiekany czosnek, dodać brązowy cukier, mąkę, ocet z białego wina, koncentrat pomidorowy oraz sok z ananasa. Całość dokładnie wymieszać i gotować około…

Makaron z wieprzowiną chili

 

Składniki:

 

  • 350 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 350 g makaronu jajecznego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 czerwone chili
  • 1 czerwona papryka
  • 25 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • odrobina oleju chili
  • 300 ml bulionu wieprzowego