Składniki: 225 g polędwicy wołowej 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżeczka chińskiego wina 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżeczki sosu hoisin 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki maki kukurydzianej Sos; 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru pudru ½ łyżeczki mąki kukurydzianej 3 łyżki sosu ostrygowego 8 łyżek wody 2…
Tag: kuchnia chińska
Porady i Ciekawostki
Sos słodko-kwaśny Ryśka
by Ryszard Janusz • • 0 Comments
Składniki: 125 g jasnego brązowego cukru 2 łyżki mąki kukurydzianej 125 ml octu z białego wina 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 6 łyżek soku z ananasowego Sposób wykonania: Do woka wrzucić posiekany czosnek, dodać brązowy cukier, mąkę, ocet z białego wina, koncentrat pomidorowy oraz sok z ananasa. Całość dokładnie wymieszać i gotować około…
Porady i Ciekawostki
Wieprzowina z warzywami z patelni
by Agata Mrozek • • 0 Comments
Składniki: 350 g wieprzowiny 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 cm laski imbiru 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 bulwa kopru włoskiego 25 g ponikła słodkiego 75 g kiełków fasoli 2 łyżki chińskiego wina ryżowego 300 ml bulionu wieprzowego szczypta ciemnego brązowego cukru 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżeczka wody Sposób wykonania: Do…
Porady i Ciekawostki
Makaron z wieprzowiną chili
by Alicja Balcerzak • • 0 Comments
Składniki:
- 350 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 350 g makaronu jajecznego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 czerwone chili
- 1 czerwona papryka
- 25 g mielonych orzeszków ziemnych
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- odrobina oleju chili
- 300 ml bulionu wieprzowego
Porady i Ciekawostki
Smażony ryż z krabami
by Kornelia Stachura • • 0 Comments
Składniki: 150 g ryżu 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 125 g białego mięsa karbowego 1 por 150 g kiełków fasoli 2 jajka 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka oleju sezamowego plasterki limonki Sposób wykonania; Ryż zalać wrzącą wodą i gotować około 15 minut po czym go odcedzić…